We zijn er bijna
Molenmaker Doornbosch en aannemer van der Sluis zijn de laatste twee maanden van het jaar druk in de weer geweest om de molen weer op en top in conditie te brengen.
Globaal kun je zeggen dat de aannemer voor het gebouw (het stenen gedeelte) verantwoordelijk is en de molenmaker voor alles wat echt specifiek des molens is.
De aannemer
Aan de buitenkant valt nu nog het meest op dat er geen raam in de dakkapel van het museum zit. Dat ligt nog in de werkplaats bij de glaszetter. Verder is een flink deel van het houtwerk van de voorkant van deze dakkapel vervangen.
Aan de achterzijde van de molen is de gehele houten inzet-wand vervangen. Ook hier moet het (nieuwe) raam nog van glas worden voorzien voor het geplaatst zal worden.
Verder zijn heel wat voegen bijgewerkt en een flink aantal verkankerde stenen in de muren vervangen.
Ook de gootbeugels zijn voor een groot deel opgeknapt.
De molenmaker
De meest opvallende en spectaculaire klus was natuurlijk het vervangen van de lange spruit.
Op onderstaande foto ligt de juist afgeleverde nieuwe spruit met zijn 11 meter lengte dwars over de oprit van de molen.
Op 26 november kwam een enorme hijskraan van Mammoet de oprit (extra voorzien van rijplaten) oprijden en werd deze in stelling gebracht om de hijsklus te beginnen.
We hebben er een hele serie foto’s van gemaakt, maar hier kunnen we er maar één van laten zien.
Hans Meijer heeft het allemaal op film vastgelegd. Die film is in de molen te bekijken op de TV die we daar hebben staan. (Nieuwjaarsborrel??? – zie hieronder).
Nieuwe kammen
De kammen van het grote kamwiel in de molen voor de aandrijving van de hele “oliefabriek” waren in alle jaren van noeste arbeid wel aftands geworden.
Deze zijn allemaal uit het wiel gehaald en stuk voor stuk vervangen door nieuwe kammen. Deze worden als rechte blokken in het wiel geplaatst en vervolgens een voor een precies op maat gemaakt (onderlinge afstand tussen alle kammen moet precies gelijk zijn en dat kan in zo’n oud wiel alleen maar worden bereikt door ze op hun plek verder te bewerken.
Een prachtig stukje ambachtelijk werk.
10 december voor het eerst weer gemalen
Vanaf 7 november stond de molen stil vanwege al deze werkzaamheden. Gelukkig kon hij voor het eerst weer draaien (en malen) op donderdag 10 december ’s middags. Allerlei zaken moeten nog verder worden afgewerkt, maar het bovenste deel van de molen is weer maalvaardig.
Nog een paar dagen en ook de olieslag kan weer een keer worden proefgedraaid.
Lijnolie, wat doen we er mee?
Ons bestuurslid Marjan Schetsberg is heel wat uurtjes internet aan het afstruinen geweest op zoek naar bedrijven die lijnolie verwerken. Had ze er een gevonden dan werd contact opgenomen met meestal als resultaat dat men niet geïnteresseerd is in onze olie.
Zo niet het bedrijf Vliegenthart in Tiel.
In 1839 startte Leendert Vliegenhart in een windmolen in Zwijndrecht een olieslagerij. Hij produceerde lijnolie, een oliesoort dat door zijn sterk drogende eigenschappen goed geschikt was voor de productie van verf. De veelzijdige lijnolie werd ook gebruikt als grondstof voor drukinkt en zeep. Het uitgeperste lijnzaad verkocht Leendert Vliegenthart als veevoer.
Op een gegeven moment werd uitgebreid naar Delft en vanaf de twintiger jaren van de vorige eeuw werd gestopt met zelf produceren van olie en zijn ze het gaan importeren uit voornamelijk Zuid-Amerika.
Op 14 december zijn Marjan Schetberg, Hans Meijer en ondergetekende in het bedrijf op bezoek geweest. De huidige directeur (en GrootAandeelhouder) is zeer geïnteresseerd in het feit dat bij ons nog op de ambachtelijke wijze wordt olie geslagen en hij had een aatal ideeën over hoe we over en weer iets voor elkaar kunnen betekenen.
Hier horen jullie in de toekomst vast nog meer over.
Activiteiten wel en niet de komende tijd
- Op zaterdag 2 januari , zo kort na Nieuwjaar houden we de deuren nog een keer gesloten.
- Op zaterdag 9 januari wordt geen olie geslagen, maar houden we wel een Nieuwjaarsborrel (15;00 – 17:00 u) voor belangstellenden.
- Op zaterdag 6 februari wordt weer volgens het standaard uitgangspunt (eerste zaterdag van de maand) de demonstratie olieslaan verzorgd.
- Tussendoor zijn we ook nog open voor publiek en meel kopen op zaterdag 16 januari
- Heb je tussendoor wat meel nodig?
Neem dan even contact met ons op. Dan kunnen we altijd wat afspreken.
Hartelijke groet,
de molenaar en molenaarsvrouw,
Dirk Magré en Wilma Bruin.